Leto sa blíži a s ním aj vyššie teploty, ktoré so sebou prinášajú aj riziká. Aké?

Hmyz, mušky a najmä vtáčí trus. Ten dokáže doslova za pár dní urobiť na laku riadnu paseku. V extrémných prípadoch vie rozleptať lak. Na opravu nepomôže ani výbrus so strojovým leštením – miesto sa musí nanovo prestriekať. Ako pred sezónou auto najlepšie ochrániť?

Základný podklad (samotná koža) je poväčšine sivá, šedá alebo zelená. Tento “základ” je striekaný módnou farbou, aby vyzeral interiér čo najtrendovejšie. Práve táto vrchná časť si vyžaduje svoju starostlivosť.

 

  1. VOSKOVAŤ, VOSKOVAŤ, VOSKOVAŤ

V KV Detail autoumyvárni v bratislavskom Ružinove vždy radíme mať auto počas celej sezóny navoskované. Základ pred voskovaním je auto kvalitne umyť, dekontaminovať a následne umyť znova. Fajnšmekri môžu ešte naniesť rôzne odmastnovače na odstránenie zvyšných vrstiev vosku, tzv. “pre-wax cleaner-y”. Vosk chráni voči:

  • hmyzu, muškám
  • vtáčiemu trusu (existuje niekoľko druhov, niektoré extrémne agresívne voči laku)
  • UV žiareniu (lak nestráca lesk)
  • cestnej špine

Odporúčame vosk vrstviť, aplikovať aspoň 2 vrstvy pre dlhšiu výdrž. Koľko vosk na laku vydrží? Vždy individuálne. Záleží najmä na použitej umývacej chémii, počte najazdených km, prostredí kde auto jadzí. 5-6 mesiacov by mal vosk v 2 vrstvách určite vydržať!

 

  1. TEKUTÝ STIERAČ

Ide o už spomínanú nanotechnológiu, ktorá na skle vytvorí neviditeľnú, vodeodpudivú vrstvu. Počas dažďa je voda zo skla sfúkavaná náporom vetra. Rýchlosť, od ktorej stierač funguje je opäť individuálna. Záleží od uhla sklonu čelného skla, spôsobe aplikácie a produktu. Inak funguje tekutý stierač za 2,50 Eur zo supermarketu a inak profesionálny za niekoľkok desiatok eúr.

Používame značky, ktoré na skle vydržia aspoň 3-4 mesiace.

  1. KVALITNÁ VODA DO OSTREKOVAČOV

Lacné zmesy do ostrekovačov sú mimoriadne agresívne a pod silným slnkom dokážu vytvoriť vodný kameň doslova za pár minút.. Taktiež oslabujú plastové kryty svetiel. Pozor na to! Investujte do osvedčených značiek. Ak si neviete vybrať, my jednoznačne odporúčame Autoglym ultimate screenwash. Podľa riedenia je použiteľná celoročne, má pH-neutrálne zloženie, čiže stekance neoslabujú vosk.

  1. OZÓNOVÁ DEZINFEKCIA KLIMATIZÁCIE

Vykonajte ju aspoň raz ročne. Keď máte 1-2 ročné auto, neznamená to, že sa vo výparníku netvoria baktérie a plesne. Tvoria 🙂 Ide o prevenciu a investíciu do zdravia. Dezinfekcia interiéru, ktorá sa pri čistení klimatizácie vykoná tiež odstrániť baktérie najmä zo psov a mačiek.

0 odpovede

Pridať komentár

Chcete sa zapojiť do diskusie?
Neváhajte sa zapojiť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.