Obľúbená téma plná mýtov. Koža je symbolom luxusných áut, ostáva však veľmi sporná. Kožený interiér niekomu vyhovuje, inému prekáža chladný povrch v zime, v lete zasa skutočnosť, že je lepivá na kožu. Ako sa starať o kožu aby vydržala niekoľko rokov v najlepšom stave?

Frekvencia čistenia je individuálna a vždy záleží od počtu najazdených kilometrov a času stráveného vo vozidle. Pokiaľ sa auto používame každodenne, v KV Detail odporúčame čistiť kožený interiér aspoň 1x ročne. Súčasťou hĺbkového čistenia by vždy mala byť aj impregnácia vyčisteného koženého povrchu.

Základný podklad (samotná koža) je poväčšine sivá, šedá alebo zelená. Tento „základ“ je striekaný módnou farbou, aby vyzeral interiér čo najtrendovejšie. Práve táto vrchná časť si vyžaduje svoju starostlivosť.

Ako rozpoznať špinavú kožu?

  • mastný, lesklý povrch
  • lepkavý povrch
  • farebné rozdiely
V KV Detail v bratislavskom Ružinove čistíme kožu vždy jemnými kefkami na to určenými, alebo špeciálnymi mini-špongiami s jemnou abrazivitou ktorým asistuje jemná mikrovláknová utierka. Tá slúži na zotieranie špiny. Ak sa chystáte vyčistiť si kožu sami, vždy vyskúšajte čistič kože na malej ploche (menej viditeľnej), aby ste sa uistili či povrchu / farbe neškodí a kefka ju nedriape. Špeciálne obozretný buďte na vodičovom sedadle, kde je častokrát koža popraskaná a hrozí poškodenie, odlupnutie farby. Podobne namáhaným miestom pre kožu môže byť aj lakťová opierka, volant, alebo opierka na ruku vo vodičových dverách. Sedadle si je vhodné sklopiť, aby bolo možné poriadne vyčistiť aj rohy sedáku. Po dôkladnom vyčistení, kedy už kefka špinu neuvoľňuje, je vhodné nechať kožený povrch vysusiť.
Druhým krokom starostlivosti o kožu je balzamovanie. Balzám na kožu spôsobí impregnáciu, koža krém vsiakne,  „napije sa“ a ostane vláčna. Pravidelné balzamovanie po čistení ochráni kožu pred praskaním a vysúšaním. Extra dávku balzámu venujte najviac namáhaným miestam – okoliu vodiča. V prípade, že koža impregnáciu vpíja rýchlo, je vhodné balzamovanie zopakovať – opäť sa to môže stať hlavne na najnamahanejšom sedadle, u vodiča. Trh opäť ponúka množstvo kvalitných a bezpečných balzámov na auto-kožu. Je vhodné si vybrať najmä podľa vône.
Dôležitá je taktiež prevencia. Ak máš svetlú kožu, pozor pri nasadaní s novými jeansami. Odporúčame ich najskôr vyprať a kožu impregnovať nanotechnológiu. Takto ochránené sedadlá vyčistíš jednoduchšie. Prax nás naučila že pri béžovej alebo bielej kožy je odstránenie modrej farby z riflí extrémne náročné !

RADY A TIPY

  • pri svetlej, béžovej koži pozor pri nasadaní s novými riflami! Odporúčame ich najskôr vyprať a aspoň predné sedadlá ochrániť nanotechnológiu
  • pri (vy)/nastupovaní pozor na ostré gombíky zipsy, manžety z nohavíc, búnd, opasky
  • kožu čisti vždy kefkami na to určenými, šúchanie iba mikrovláknovou utierkou ju nevyčistí, naopak len premiestni špinu z miesta na miesto a póry ostanú stále špinavé a upchaté
  • vyčisti kožu najmä po lete, kedy je koža špinavá od potu
  • pred čistením si skús čistič s kefkou na málo viditeľnom mieste
  • po čistení kožu vždy balzamuj! Najviac namáhaným častiam dopraj extra porciu balzámu
  • pozor na balzamovanie lacnej koženky, balzám nevpije a ostane mastná (najmä lacné lakťové opierky a pod.)

Čistenie kože Ti radi aplikujeme v KV Detail ručnej umyvárni, sídlime v Ružinove, v Hoteli Bratislava.

0 odpovede

Pridať komentár

Chcete sa zapojiť do diskusie?
Neváhajte sa zapojiť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.