V minulom článku sme rozoberali dôležitosť ochrany auta voskovaním (nielen počas zimy). Aktuálne si predstavíme možnosti, ako vozidlu poskytnúť štandardnú údržbu počas zimy. Okrem tuhého vosku alebo sealantu na laku, je vhodné aplikovať na sklá nano-technológiu, tzv. tekutý stierač, ktorý zabezpečí lepší odvod vody (alebo snehu) a tým lepší výhľad. Sneh sa na sklo neprilepí silno a ranné odškrabávanie nie je nutné – stačí sned zo sklad odhodiť.Taktiež sa na sklo usádza menej nečistôt, čo znova zaistí lepšiu viditeľnosť. Tekutý stierač je vhodné aplikovať na všetky sklá, nielen čelné. Základom aplikácie je kvalitné vyčistenie a následné odmastnenie skiel.

Výhody tekutého stierača:

  • odvod vody pri rýchlostiach už od 60-80 km/h (záleží od produktu a uhlu čelného skla)
  • minimálne zašpinenie skla
  • sneh na skle neprimŕza – nie je potrebné odškrabávanie

V prípade že vozidlo nájdete pod snehovou príkrivkou a nemáte veľa času na „oškrabávanie“ skiel, je vhodné použiť rozmrazovač skiel, napr. Autoglym De-icer, ktorý odporúčame nastriekať na čelné sklo. Na bočné a zadné sklá odporúčame použiť iba v prípade, ak auto nie je voskované. Spustením stieračov na „neodškrabanom“ skle riskujete odtrhnutie tenkej hrany na gumičkách. Radšej postriekajte sklo znova rozmrazovačom. Pokiaľ ste auto pred zimou voskovali, neodporúčame použiť rozmrazovač (s výnimkou Autoglym De-Icer a pod.) na bočné sklá, pretože po stečení produktu zo skiel na lak by mohol oslabiť vrstvu vosku.

Pozor na metly a metličky pri odhadzovaní snehu zo strechy! Najlepšou variantou je samozrejme garážovanie, avšak kto garáž nemá a musí sneh z auta odhadzovať, nech to robí opatrne. Klasické metličky bezproblémov doškriabu lak a tak po zime Vás na laku čaká nepríjemné zistenie.. Aby sme sa vyhli metličkám, použite radšej mikrovláknovú rukavicu alebo bezpečnú pogumovanú stierku.

Pre fajnšmekrov sú k dispozícii špeciálne vosky, sealanty alebo nanotechnológie na disky. Výhodou je minimálne usadzovanie brzdného prachu, špiny a soli. Oplachovanie je zasa jednoduchšie a rýchlejšie.

Vplyvom častého solenia ciest, dbajte na pravidelný oplach. Stačí rýchle „owapkovanie“ na odstránenie soli a najväčších nečistôt. Pokiaľ je vozidlo extrémne zanesené soľou, nešetrite a doprajte mu komplet umytie s Programom Express (pozor – voskované auto umývať iba jemným, pH-neutrálnym šampónom).
Prevenciou v interiéri je zakúpenie gumených rohoží pod nohy. Pokiaľ ich nepoužívate, siahnite po nano-technológii, ktorá zabezpečí, že špinavá voda z topánok sa nevsiakne do štruktúry tkaniny, ale ostane na povrchu a je možné ju utrieť. Radi Vám ju aplikujeme v ručnej autoumyvárni KV Detail v bratislavskom Ružinove.
Opäť, aj pri údržbe auta platí – „lepší gram prevencie ako kilogrami liekov“ !