Ako rozhodne neumývať

Alebo ako umyť auto čo najbezpečnejšie, aby neprišlo k poškriabaniu laku? Veríme, že časy, kedy sa auto umývalo špongiou a „jarovou“ vodou sú nenávratne preč. Špongia do seba naberala drsné nečistoty, ktoré pri umývaní spôsobovali mikroškrabance, tzv. hologramy (viditeľné najmä na slnku).

Umývanie vysokotlakovým čističom (wapkou) v kombinácii s metódou „2 vedier“ je v súčasnosti najrozšírenejším spôsobom, avšak tiež treba byť opatrný a vedieť, kedy a ako wapku použiť.

Ako umývame autá my?

Pokiaľ je na vozidle veľa nečistôt – blato, piesok, prach a iné hrubé nečistoty, dokážu pri prvotnom s wapkou (bez predošlého predoplachu jemným prúdom wapky / hadicou) dôsledkom silného prúdu poškriabať lak. Týka sa to najmä wapky s tlakom cca 170 barov a viac. Šetrný predoplach je preto na mieste. V KV Detail umývame výhradne metódu dvoch vedier. Spočíva v tom, že v jednom vedre je voda s pH-neutrálnym šampónom a v druhom vedre čistá voda slúžiaca na vyplachovanie umývacej rukavice. Preferujeme rukavicu z ovčej vlny alebo mikrovláknovú, ktoré sú mimoriadne šetrné k laku a v kombinácii s pH-neutrálnym šampónom, ktorý nenarušuje prípadný vosk a správnou technikou umývania tvoria najbezpečnejší a najúčinejší spôsob umývania vozidla.

Postup umývania

Najskôr začneme kolesami. Nastriekame čistič a ručne, mechanicky pomocou kefy alebo špongie ich očistíme. Ďalší postup umývania záleží od toho, či je vozidlo voskované alebo nie. V prípade, že je bez vosku, použíjeme predumývač a jemný tlak wapky alebo hadice aby sme hrubými nečistotami nepoškriabali lak. Ak je auto voskované, predumývač  vynecháme, pretože by mohol narušiť vosk a na predoplach použijeme jemný prúd vody. Umývať začíname od strechy a vodorovnými / horizontálnymi pohybmi postupujeme ku spodnej časti. Medzitým vyplachujeme rukavicu vo vedre s čistou vodou a naberáme šampón v druhom vedre.

Ktoré miesta umývať posledné?

Posledné časti umytia by mali byť najspodnejšie časti – prahy a nárazníky, na ktorých sa drží  najviac špiny. Hrubou chybou je pohyb rukavice „zdola nahor“. Pri tomto neodbornom umývaní sa na spodku auta do rukavice zachytí najhrubšia nečistota ktorá sa vynáša hore a škrabance sú viac ako zaručené. Po dôkladnom oplachu šampónu sa vozidlo vysuší fúkarmi a vyutiera do sušiacich mikrovláknových uterákov.