Ako bezpečne odstrániť živicu a vtáčí trus?

V poslednom období riešime viac a viac prípadov kedy nás navštívia klienti s prosbou o preleštenie laku. Dôvod leštenia je rovnaký = poškodený, doškriabaný lak po nešetrnom odstránení vtáčieho trusu. Alebo živice. Inak povedané, klienti si nečistoty odstraňovali  hubkou na riad alebo drsnou špongiou a silným tlakom ruky. A necitlivo.. Po umytí našli na vozidle hlboké, nepekné škrabance.


Rovnaký osud postihol aj túto hnedú Dáciu. Klient nešťastne odstraňoval zaschnutý vtáčí trus hubkou na riad (pravdepodobne zelenou drsnou stranou), nezabudol pri tom poriadne tlačiť.. Škrabance od hubky boli po celej kapote, predných blatníkoch, streche a miestami na dverách. Pustili sme sa do renovácie… Dvojstupňové leštenie a orbitálne leštičky po cca 6 hodinách práce priniesli „vytúžené ovocie“. Škrabance našťastie zmizli lak sa podaril zachrániť. Dácia sa leskla ako nová. Dokonca možno ešte viac ako nová. Niektorí predajcovia nových vozidiel majú totiž kefové umyvárky, ktoré môžu dať novému laku zabrať. Ale o tom inokedy..


Opatrnosť, prevencia

Dôležitá je najmä prevencia. Ak na laku zbadáte vtáčí trus, živicu alebo iné znečistenie, ideálne ak zájdete na najbližšiu samoobslužnú autoumyváreň a tlakom wapky ho odstránite. Ide o najbezpečnejšie riešenie pre váš lak. Alebo sa objednajte k nám do odborných rúk.


Najčastejšie nás totiž klienti kontaktujú s tým, že potrebujú vyleštiť lokálne odreniny z parkoviska, odstrániť zapečené mušky, škrabance ktoré si spravili sami pri odstraňovaní napríklad vtáčieho trusu. Vždy radi pomôžeme, avšak korekcia laku leštením je možná iba v prípade, ak sú škrabance vrámci vrstvy laku. Pokial sú hlboké až pod lak, žial leštenie nepomôže a lak je potrebné prestriekať.


Ak si chcete odstrániť vtáči trus sami a na blízku nie je samoobslužná autoumyváreň, použite na to vždy jemnú mikrovláknovú utierku určenú na lak (nie na interiérové plasty – tá býva drsná) a príslušný čistič (napr. detailer). Ideálne je mať ich poruke v kufri vozidla.  Najskôr nastriekajte čistič na nečistotu, chvílu nechajte pôsobiť. Až následne jemným tlakom nečistotu odstráňte.


TIP: Pokiaľ opäť nie je nablízku samoobslužná umyváreň, odporúčame nosiť vo vozidle vlhčené hygienicke vreckovky a ihneď keď zbadáte vtáčí trus, odstráňte ho. Niekedy ide skutočne o čas, pretože počas letných horúčav na tmavých lakov stačia aj 2-3 dni aby výkal dokázal poškodiť lak. Čo tie vtáky jedia? 🙂


Ak máte podobný problém, potrebujete odstrániť škrabance, zapečený hmyz v prednej maske, zrenovovať lak alebo jednoducho chcete iba viac lesku – sme tu pre Vás na 0907 079 922 alebo info@kvdetail.sk

0 odpovede

Pridať komentár

Chcete sa zapojiť do diskusie?
Neváhajte sa zapojiť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.